Историята на овцата Шрек

Всички деца на възраст в някакъв момент между 6 и 12 години обичат да се възхищават на герои. Наша отговорност като учители е да им дадем подходящи примери за герои, към които да насочат възхищението си, което е съвсем естествено на този етап от развитието им.

Понякога тези герои променят света, борят се за различни каузи или изобретяват неща, които подобряват завинаги живота ни. Много често те показват морални устои, защитавайки каузата си до последно! Понякога героите въстават срещу нещо и ни показват, че е важно да се борим за ценностите си, дори когато се налага да се възпротивим на някой авторитет. И тези герои са важни във всяко здраво и силно общество.

Няма нужда да казваме на децата на кого да се възхищават и на кого не. Нашата задача е да им покажем качества, достойни за уважение. Така те сами ще могат да направят избора кого да уважават. Как става това в Монтесори класна стая? Постигаме го чрез разказване на истории. 

Днес ще ви разкажем историята на една специална овца, която решила да поеме по своя път, а не по пътя на стадото.  Историята на овцата Шрек е безкрайно интересна и децата могат сами да намерят много информация за нея самостоятелно.

Историята на Шрек

Често си мислим, че овцете не са никак важни животни. Има една овца обаче, която станала много, много известна. Тя станала известна с това, че решила да не слуша хората.

Шрек е мерино овца от Нова Зеландия, която през 2004г. решила да не позволи на хората да и острижат вълната. В деня, когато всички други овце се запътили към човека с ножиците, Шрек тръгнал в обратната посока и се настанил да живее в една пещера.  

Сигурно се чудите как не са забелязали, че Шрек липсва! Всъщност той бил една от 17 000 други овце, огромно стадо! И така овчарите не забелязали, че една овца липсва.

Шрек не се върнал повече при стаодото. Живеел в своята пещера и цели 6 години никой не го видял. Сещате ли се – 6 години никой дори не подстригвал вълната му! Един ден един овчар го забелязал, но не могъл да повярва, че това е истинска овца. Вълната му била толкова дълга, че покривала очите му, носа му, устата му, краката му. Сигурно е изглеждал като космат гигант, като гигантска мръсна и рпшава топка.

Горкият Шрек! Представяте ли си колко му е било топло! Овчарят го завел в колибата, извадил ножиците и го остригал. Това била първата му подстрижка от 6г. насам. Колко ли му е олекнало! Когато накрая измерили колко тежи отрязаната вълна, разбрали, че тя тежи цели 27 кг. С 27 кг. Вълна могат да се ушият 20 мъжки вълнени костюма!

Никой не беше виждал толкова дълга мерино вълно дотогава. Толкова много хора желаели да имат от тази вълна, че станала огромна опашка пред обора. Парите, които се събрали от вълната, овчарите дарили на деца в нужда.

Шрек се превърнал в герой в Нова Зеландия не само сред овцете, но и сред хората. Когато навършил 10 години, хората го завели в парламента, за да се срещнем с премиера на страната. Решили да отпразуват рождения му ден, като го завели на айсберг в океана и там отново го подстригали. Снимали го телевизии от целия свят и Шрек станал известен по цял свят.

Исторята е взета от: https://www.montessorihandwork.com/single-post/The-Story-of-Shrek-the-Sheep

Коментарите са изключени.